Slijkridders dagboek

Slijkridders dagboek

Over deze Blog

In ons Blog kan je onze ervaringen lezen over de gereden ritten. Je kan ook reacties geven op elk nieuw bericht. Je hoeft daarvoor geen lid te zijn.

Plaatselijke rit naar Baardegem en Asbeek

Plaatselijke rittenPosted by Bram 20 May, 2018 16:58
Op zondag 20 mei (Pinksteren) werd een plaatselijke rit van ongeveer 58,5 km gereden. De gemiddelde snelheid bedroeg 21,1 km/u en er werden 376 hoogtemeters overwonnen. Volgende Slijkridders reden mee: Gunter, Dirk Bram en Yves.

In eerste instantie ging de fietstocht richting Buggenhoutbos en Opwijk. Daarna reden wij naar Baardegem en het Kravaalbos.


In dit voor mountainbikers paradijselijke bos werden we helaas opgehouden door een medewerker van het Agentschap voor Natuur en Bos. Hij kwam ons vertellen dat het eigenlijk verboden was om nog te MTB'en in het Kravaalbos. Hij zei bovendien dat dit verbod aangekondigd stond op borden aan alle ingangen van het bos. Nochtans hebben wij nergens borden zien staan met de vermelding dat het verboden zou zijn om te mountainbiken in het Kravaalbos. De volgende keer dat we MTB'en in het Kravaalbos riskeren we zelfs een proces verbaal.

Van het afgelegen Kravaalbos (tussen Meldert bij Aalst en Mazenzele bij Opwijk) vervolgden wij ons traject in de richting van Asse-ter-Heide en Asbeek. In Asbeek werd besloten om terug te keren richting Ramsdonk. In eerste fase reden we terug naar Merchtem over het grondgebied van Opwijk. Vervolgens ging het naar Steenhuffel, maar hier werden we voor de tweede keer opgehouden. Dit keer niet door een medewerker van het Agentschap voor Natuur en Bos, maar wel door de Pinksteren processie die vandaag door het centrum van Steenhuffel trok. Bijgevolg dienden we om te keren en rond te rijden totdat we een traject hadden gevonden dat de processie ontweek en ons op den duur naar Leirekens route leidde. Van Steenhuffel fietsten we tenslotte naar Ramsdonk.

Vandaag kwamen wij in (de buurt van) respectievelijk de volgende nederzettingen:
Ramsdonk, Londerzeel, Malderen, Opwijk, Nijverseel, Baardegem, Meldert, Asse-ter-Heide, Asbeek, Merchtem, Steenhuffel, Londerzeel en Ramsdonk.

Vandaag werd tevens de heuvelkam Hoge Jan (gelegen tussen Peizegem en Opstal) beklommen. De grotere doorkruiste bosgebieden bestaan ten eerste uit het Buggenhoutbos en als kers op de taart het mooie Kravaalbos (misschien wel voor de laatste keer? smiley).

Nu kijken wij ten zeerste uit naar het volgende avontuur dat hopelijk zal plaatsvinden op zondag 27 mei 2018. smileyToertocht te Hombeek

ToertochtenPosted by Bram 07 May, 2018 14:28
Toertocht te Hombeek op zondag 06 mei 2018.

Gisteren reden wij een toertocht van 50 km. We reden bijna 2 uur en half aan een gemiddelde snelheid van iets meer dan 20 km/u. Er werden bijna 200 hoogtemeters overwonnen. De kostprijs van deze toertocht bedroeg zeven euro. Dit is minstens dubbel zo duur als de meeste andere toertochten, maar na aankomst kregen we een verrassingspakket en bovendien waren er onderweg deze toertocht twee posten voor bevoorrading in plaats van slechts één.

De toertocht leidde ons van Hombeek naar Leest, Humbeek, Verbrande Brug (Vilvoorde), Grimberg, Humbeek, Zemst-Laar, Zemst en Hombeek. Aan de brug van Hombeek moesten we wel 10 minuten wachten geloof ik omdat er twee boten moesten passeren door het Zeekanaal.

Bij het einde van deze mooie toertocht kregen we nog een heftig technisch parcours voorgeschoteld. Hier komt de echte MTB-er goed aan zijn trekken! Het was bij dit technisch parcours dat mijn zadel alweer van mijn fiets gevallen is. Gelukkig hebben we het zadel opnieuw vast kunnen zetten zodoende dat we konden binnen rijden in Hombeek. Ik denk dat ik maar eens moet kijken voor nieuw materiaal zodoende dat mijn zadel er in de toekomst niet meer af valt. Hier hebben Yves en Dirk meteen hun flesje bier uit hun verrassingspakket opgedronken.

Gunter kon deze week helaas niet komen omdat hij naar een communiefeest moest.

Donderdag (met Hemelvaartsdag) rijden we wellicht opnieuw een toertocht. Deze toertochten vertrekt aan de Palmvelden in Londerzeel-Sint-Jozef. Ik kijk al uit naar het volgende Slijkridder avontuur! smiley

Zondag 22 April 2018

Plaatselijke rittenPosted by Dirk Van der Linden 25 Apr, 2018 11:11
Vandaag na een lange tijd nog eens een prachtige zonnige dag om te biken.
We hadden afgesproken om 09.00 hr aan de kerk van Ramsdonk voor een plaatselijke rit, omdat er alweer geen TT in onze buurt was.
Gezien Bram met zijn medeleerlingen in Portugal is, zouden we vandaag dus maar met zen 3 zijn.
Maar, Helmut (bakker) had zijn werk in de bakkerij niet op tijd af en was te laat om met zijn kameraden mee naar Walonie te gaan, zodat hij vandaag samen met ons deze plaatselijke rit reed. toch met zen 4 dus.
Gezien Yves om 11.30 thuis moest zijn reden we eerst richting Mollem en Mazenzele om dan via Opdorp (tussenstop met aanzuivering van de suikerspiegel) terug naar Ramsdonk te rijden. Yves en Helmut zijn na de tussstop richting Puurs gereden zodat Yves op tijd thuis was.
Gunter heeft vandaag pech gekend, zijn achterremmen hadden het begeven en we hebben zelfs de remschoentjes moeten demonteren zodat hij verder kon.
De rit van vandaag:
- 55 km
- Ging via: Londerzeel, Rossem, Bosbeek, Steenberg, Mollem, Kartelbos, Mazenzele, Droeshout, Opwijk, Buggenhoutbos, Opdorp, Londezeel Sint Jozef, Ramsdonk
- De rit werd uitgestippeld door Yves, waarvoor onze dank.
Volgende week lijkt het erop dat het weer ons niet zal meezitten. Slechts 12° en er wordt ook regen Voorspeld.
Hopelijk blijft het in de voormiddag droog zodat we toch nog een rit kunnen maken.
Tot volgende week!!!

Zondag 8 April 2018

Plaatselijke rittenPosted by Dirk Van der Linden 10 Apr, 2018 18:18
Vandaag eindelijk de eerste lentedag van het jaar.
Er werden temperaturen voorspeld van rond de 22° C.
Om 09.00 hr aan het vertrek aan de kerk van Ramsdonk was het al 14° C en bleek dat onze Gunter, normaal altijd de eerste die korte mouwen of korte broek aanheeft, de kledij van de vorige tochten nog aanhad, ttz lange broek en windstopper.

Het was alweer den Yves die de weg uitstippelde en ons door het veld richting Relegem en het Laarbeekbos loodste.
Op de terugweg, in de polderstraat tussen Brussegem en Wolvertem kreeg Bram af te rekenen met een leegloper en moest een nieuwe binnenband plaatsen.
De eerste binnenband die hij uit zijn zakje toverde was nog niet de goeie, het was er een met een auto ventieltje, dat niet door het gat van de velg kon.
Gelukkig had hij nog een 2de bij, deze wel met een goed ventiel.
Na 5 minuten waren we terug op weg naar den bocht 10.
Aan het restaurant "hof ter Imde" had den Bram alweer brokken, zijn zadel was losgekomen en moest terug vastgezet worden. Het heuvel werd in een record tempo verholpen zodat we verder konden.
Gunter die ten laatste om 11.30 hr thuis moest zijn, was ondertussen al verder gereden.
Enkele kilometers later kwamen we aan in den bocht 10 om onze suikerspiegel op pijl te brengen door het nuttigen van enkele icethee's.
Bij de aankomst in Ramsdonk was de temperatuur al gestegen tot 20° C.

De rit was 48 km lang en was heuvelachtig
Tijdens deze rit reden we ondermeer door de volgende gemeenten:
- Ramsdonk
- Londerzeel
- Slozen
- Meuzegem
- Wolvertem
- Brussegem
- Relegem
- Ganshoren
- Hamme
- Imde
We overwonnen een 380 hoogtemeters en reden 2 hr 20 minuten.
We danken den Yves voor de mooie uitgestippelde rit.
Volgende week zondag rijden we weer en volgt er een nieuw verslag.

de Gps route kan je hier vinden:
https://www.strava.com/activities/1496449246

Paaszondag rit

Plaatselijke rittenPosted by Bram 01 Apr, 2018 15:56
Plaatselijke rit naar Buggenhout en Bornem op Pasen. Dirk, Gunter en Bram. Afstand: 53,2 km; 68 hoogtemeters werden overwonnen en een gemiddelde snelheid van iets meer dan 20 km/u werd bereikt. Veldwegen werden vooral genomen tussen Mariekerke en Bornem, maar ook tussen Londerzeel en Steenhuffel.

Vandaag op 1 april en op Pasen werd besloten een plaatselijke rit te rijden richting Buggenhout. Op weg van Londerzeel naar Buggenhoutbos en t.h.v. Steenhuffel begon het licht tot matig te regenen, waardoor Dirk er op een gegeven moment aan dacht om terug te keren richting Ramsdonk. Gelukkig minderde de neerslagintensiteit naarmate we dichterbij Buggenhoutbos kwamen.

We reden dwars door Buggenhoutbos en het afgelegde traject maakte bovendien een lus binnen dit bos. Daarna ging het via Buggenhout naar Briel waar de Scheldedijk opgereden werd. De Schelde werd stroomafwaarts gevolgd tot bijna aan café 'Zates' (tussen Branst en Mariekerke). Vanaf dat we de dijk verlieten lag de nadruk op veld- en boswegen. Soms was het modderig en diende er krachtig getrapt te worden om nog (deftig) vooruit te kunnen raken. Via dennenbossen en andere bossen ging het vervolgens naar Branst en richting de Sint-Bernardusabdij te Bornem.

Voor dat we aan deze abdij kwamen werd een technisch parcours gereden doorheen een bos ten westen van Bornem (nabij Luipegem). Voor mij persoonlijk was dit het meest amusante stukje van onze Paaszondag rit smiley. We bleven 10' tot een kwartier rijden over dit technische parcours. Daarna ging het dus via de abdij van Bornem naar het natuur- en recreatiedomein 'Breeven' (Bornem), waar we dwars doorheen reden. Vervolgens kwamen we uit op de Puursesteenweg waar net achter de spoorweg naar rechts afgeslagen werd om de "fietsostrade" Bornem-Puurs in de richting van Puurs te volgen. Vanaf Puurs reden we verder langsheen de spoorweg tot in Kalfort. Vanuit Kalfort reden we tenslotte langsheen snelle asfaltwegen binnen naar Ramsdonk.

Ik herhaal nog even de dorpen en gehuchten waarlangs we gereden zijn: Ramsdonk, Londerzeel-Berg, Londerzeel, Steenhuffel, Buggenhout, Briel, Sint-Amands, Mariekerke, Branst, Luipegem, Bornem, Doregem, Puurs, Kalfort, Breendonk, Ramsdonk.

In clubcafé Bocht 10 te Ramsdonk bleven versnaperingen ter gelegenheid van Pasen uit. Meer nog, Ronny was dronken vandaag en haalde bij het weggaan naar huis op een agressieve manier uit naar Gunter. Ook de stichter van de Slijkridders was in het café evenals een andere meneer.

Nu kijken wij volop uit naar onze volgende mountainbike tocht die zal plaatsvinden op zondag 8 april 2018 (Beloken Pasen). Bedankt Dirk voor het uitstippelen van de route.

Vrolijk Pasen iedereen. smiley

Plaatselijke rit naar Asse en Merchtem

Plaatselijke rittenPosted by Bram 30 Mar, 2018 23:23
Plaatselijke rit naar Asse en Merchtem (25/03/2018). Slijkridders rit op Palmzondag.
Dirk, Gunter, Bram en Yves.

Vandaag reden wij naar Asse over zowel asfalt- als veldwegen. De afgelegde afstand bedroeg 50,4 km met een beweegtijd van 2u36'. De gemiddelde snelheid bedroeg 19,4 km/u. De gemiddelde snelheid lag aan de lage kant t.g.v. het feit dat er toch heel wat veldwegen genomen werden en ook door de hellingen die we voorgeschoteld kregen ten zuiden van de as Merchtem-Wolvertem. Er werden namelijk 300 hoogtemeters overwonnen.

Wij vertrokken in Ramsdonk aan de kerk nagenoeg om klokslag 9 uur zomertijd, dus eigenlijk om 8u volgens de wintertijd. Gelukkig had niemand zich overslapen en kwam iedereen op tijd aan. Van Ramsdonk ging het via Londerzeel-Berg, Westrode, Slozen, Meuzegem, Bosbeek, Sneeuwhagen, Mollem en Waarbeek naar Asse. In Mollem reden wij pal door het centrum en langsheen het station. Eens we in de nabijheid van Asse kwamen, werd besloten nog wat rond te rijden omheen Asse . De kilometers die tijdens deze lus 'gefret' werden, waren aan de zware kant omdat de hellingen hier steiler werden en omdat valleien snel afwisselden met heuvelkammen. Al klimmend en dalend kwamen wij zo via Asbeek en Asse-ter-Heide uit op de Gentsesteenweg ten westen van Asse.

Het was op dat punt aan de Gentsesteenweg dat Yves besloot om voor ons allen een consumptie aan te kopen in café 'Engelsen Hoek bij Brigitte'. Wij danken hem uiteraard voor deze gift. Natuurlijk waren we weer gehaast en dus moest het drankje er wel erg snel aan geloven smiley. Het is hier dat besloten werd binnen te rijden richting Ramsdonk.

Op die manier ging het snel via Rotten (Asse) naar Merchtem. De kouters van noordwest Vlaams-Brabant vlogen aan ons voorbij totdat we uitkwamen in het centrum van Merchtem, waar wij dwars doorheen reden en een oldtimer hebben gezien . Daarna volgde een zo snel mogelijke rit via Steenhuffel, Londerzeel en Londerzeel-Berg naar Ramsdonk.

Eens toegekomen in het café, veroorloofden wij ons dit maal om te gaan zitten aan een tafel. Broodjes waren deze keer niet aan de orde. Misschien brengt Paaszondag daarentegen leuke verrassingen met zich mee. smiley

Nu kijken wij met z'n allen uit naar het volgende Slijkridder avontuur dat zal plaatsvinden op zondag 01 april 2018, het hoogfeest van Pasen, maar ook Verzenderkensdag... Misschien moet ik toch overwegen om naar de mis te gaan in Rossem?

Zondag 18 maart 2018

Plaatselijke rittenPosted by Dirk Van der Linden 21 Mar, 2018 16:21
De ganse week waren er alweer koude records vastgesteld.
Gisteren nog was het volgens de weerman door de harde wind nog een gevoelstemperatuur van -14 c°

Gisteren avond dan toch nog met ze'n allen besloten om vandaag de voorspelde koude te trotseren en een plaatselijke rit op de weg te rijden. De afspraak was dat we vertrokken om 09.00 hr aan de kerk van Ramsdonk.
Even na 08.00 hr stuurde de Yves een sms waarin hij melde dat het voor hem toch iets te "kaat" was.
Voor de anderen was er geen probleem, die Dy-hards (Dirk, Gunter en Bram),vertrokken op de afgesproken plaats en uur en goed ingeduffeld aan een plaatselijke wegrit van om en bij de 55 km.

De rit ging via "Leiekens" route tot in Aalst (wind in de rug en tegeneen snelheid van +/- 30 km/hr ). Daar sloegen we af richting Asse.
Het was vanaf dit punt dat we de wind van vooren kregen. de snelheid zakte tot een dieptepunt (max 20 km/hr), en iedereen hoopte dat we snel terug in Ramsdonk zouden zijn. En deze keer niet om een trappist of dergelijk te nuttigen, maar wel voor een koffie of een warme chocomelk. Anderen droomden al van een lekkere warme douche.

In Asse aan de lichten namen we de kortste (Mollem, Brussegem, Imde, Londerzeel) weg terug naar Ramsdonk.

Onderweg heeft het 2 ook keer licht gesneeuwd, en de koude was op den duur niet meer te harden.

Aan de toog heeft Bram verteld dat dit voor hem (door de koude) tot op heden de moeilijkste rit was. zijn grootste fouten waren echter:
- 's morgens niks gegeten.
- nog vochtige kledij aangetrokken.
- geen thermisch ondergoed onder de windstopper.
- geen muts onder de helm.
Deze fout zal hij nu niet meer maken bij zulke temperaturen.

Na rit waren de Dy-hards toch blij dat ze gereden hadden. Zo wordt je immers een echte Slijkridder met het motto: "wind, zon of regen, niets houd een Slijkridder tegen".

Ondanks dit motto hopen we toch dat het weer stilletjes aan beter wordt zodat we langere tochten in het veld kunnen maken.

PS: De rit in beeld


Zondag 11 Maart 2018

Plaatselijke rittenPosted by Dirk Van der Linden 12 Mar, 2018 09:59
Gezien er vandaag geen TT'n in onze regio plaatsvonden, werd er beslist om een plaatselijke rit rijden.

Of de rit wel zou plaats vinden, hing af van het weer. De weermannen en -vrouwen gaven immers een ganse voormiddag zeer slecht weer.
Het was dus pas wanneer 's morgens werd gekeken naar Buienradar en Meteo vista, en er werd vastgesteld dat de buien zouden stoppen na 09.15 hr, dat we witen dat de rit zou doorgaan.

Na enkele smsjes naar de andere bikers werd het vertrekuur vastgesteld op 09.30 hr.
Op de vertrekplaats werd er beslist om vandaag geen veldwegen te nemen, het had immers een uur voor ons vertrek nog gegoten en ook al enkele dagen goed geregend.

Hieronder meer over de rit :
- deelnemers voor deze rit: Dirk, Yves, Gunter en Bram.
- vertrek, stipt om 09.30 hr
- Afstand: 51 km
- duur: 2u 27min
- De rit ging o.a. via de volgende gemeenten, dorpen en gehuchten: Ramsdonk,
Westrode, Nieuwenrode, Sint Brixius-Rode, brug over A12, Meise, Oppem,
Brussegem, Kobbegem, Bekkerzeel, Walfergem, Asse, Waarbeek, Mollem,
Meuzegem,Rossem en Londerzeel.
- 99% verharde wegen - 1% veldwegen

Na de rit werd hebben we onze suikerspiegel terug op peil gebracht door het zwilgen van enkele icethee's, warme chocomelk of pintjes.

Volgende week toch hopelijk terug het veld in.Next »